"Süss fel Nap" Alapítvány

 

Napocska

Mottónk: Tégy meg minden jót, ami tőled telik,
Amilyen eszközzel csak tudod,
Amilyen módon csak tudod,
Ahol csak tudod,
Akivel csak tudod,
Ameddig csak tudod.”

(John Wesley)

 

Bemutatkozik a
"Süss fel Nap" Alapítvány

- céljainkról, feladatainkról, elképzeléseinkről -

Alapítványunkat 1993-ban, a megyében élő mozgássérült és értelmileg sérült gyermekek, szüleik, és a velük foglalkozó szakemberek támogatására hoztuk létre.

Alapítványunk működésének 18 éve alatt megannyi felejthetetlen tábort, csodálatos kirándulást szerveztünk a ránk bízott gyermekek és szüleik számára. A hagyományosan megrendezésre kerülő alapítványi tábor mellett támogatjuk tanítványaink egyéb táborokon való részvételét is. (2011. Győrújbaráti tábor részvételi díjából 5.000 Ft-ot az alapítvány biztosított minden tanuló számára.) Szakkörök működtetésével, sportrendezvények, gyógylovagoltatás szervezésével, támogatásával biztosítjuk a tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, autista, halmozottan sérült, ill. beszédfogyatékos  gyermekek hasznos szabadidő-eltöltését. Élelmiszerrel, ebéd befizetéssel, gyógyászati segédeszközök beszerzésével (hallókészülék, szemüveg), utazási költségek kifizetésével is próbálunk enyhíteni a sérült gyermeket nevelő családok anyagi terhein.

Fontosnak tartjuk, hogy a Radó Tibor Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben tanuló gyermekeket érdekeltté tegyük sorsuk alakításában azáltal, hogy megtapasztalják, a tanulásba fektetett energia nem hiábavaló. Alapítványunk támogatja az iskolánk felső tagozatán működő
„Ki a király?” vetélkedőt; melynek keretében jutalmazzuk az önmagukhoz képest legtöbbet fejlődő, jól teljesítő, példás magatartást tanúsító tanulókat.

Jövőbeli terveink között szerepel, hogy a gyermekeink érdekében önzetlenül tevékenykedő pedagógus társaink munkáját is honoráljuk szakmai továbbképzéseik költségeihez való hozzájárulással.

Merünk nagyot álmodni!!! Évek óta alapítványunk eredményes tevékenységét számos jószándékú támogató segíti anyagi és természetbeni felajánlásokkal. Önzetlenségüket szeretnénk megköszönni egy ádventi zenés-verses délutánnal. Ezen az ünnepi alkalmon bemutatkoznak iskolánk tehetséges tanulói és munkatársai, akik a sok jóért cserébe egy felejthetetlen délutánra hívják Önöket.

Szeretettel hívjuk és várjuk Önöket a hagyományos jótékonysági bálunkra, ahol finom ételek és italok, valamint remek muzsika mellett szórakozhatunk közösen. A bálon való részvételükkel, tombola-felajánlásokkal, tombolavásárlással is segíthetik alapítványunkat nemes céljaik megvalósításában.


Örömmel értesítjük Önöket, hogy a "Süss fel Nap" Alapítvány 2012. évi adó 1 % -ból 648.072 Ft gyűlt össze.
Köszönjük minden támogatónknak az eddigi segítséget, mellyel lehetővé tették, hogy örömet szerezhessünk a támogatott gyermekeknek. Kérjük Önöket, hogy ebben az esztendőben is segítsék és támogassák adójuk 1%-val nemes céljaink megvalósulását! Segítségüket köszönjük a gyermekek nevében!

 

Peterka Kinga                                   Fekete Boglárka                               Horváth Veronika

Kuratóriumi elnök                              Kuratóriumi tag                                  Kuratóriumi tag

 

"Süss fel Nap" Alapítvány
9028 Győr, József Attila u. 4.
Bsz.: 10403356-33514581
Adószám: 18527328-1-08
www.radoiskola.hu/alapítvány
www.facebook.com/Süss-fel-Nap-Alapítvány-Győr
sussfelnap2011@gmail.com

 

Kérjük, adója 1 százalékával támogassa alapítványunkat!

A rendelkező nyilatkozat IDE kattintva letölthető és kinyomtatható!

Vissza a lap tetejére

 

„Hálásak vagyunk, hogy céljaink eléréséhez újabb partnerekre leltünk, melynek eszköze az emberség.”

60.000 forintért kelt el a Győri Audi ETO KC világklasszis játékosai és vezetőedzője által aláírt egyedi qatch mez. A győztes licit Makrai Csaba győri lakostól érkezett. Az árverésből befolyó teljes összeget a qatch az 5-szörös Bajnokok Ligája-győztes győri kézilabdacsapattal közösen a Süss Fel Nap Alapítvány részére ajánlotta fel.

„A "Süss fel Nap" Alapítvány nevében köszönetemet fejezem ki a jótékonysági licit keretében összegyűlt anyagi támogatásért. A befolyt összegből egy játszótéri pad vásárlását tervezzük, melyet reményeink szerint mihamarabb birtokba vehetnek a Radó Tibor Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény sajátos nevelési igényű tanulói. Hálásak vagyunk, hogy céljaink eléréséhez újabb partnerekre leltünk, melynek eszköze az emberség. Köszönjük.” – nyilatkozta Peterka Kinga, a Süss Fel Nap Alapítvány kuratóriumi elnökasszonya.

Az 1993 óta működő szervezet a győri Radó Tibor Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény sajátos nevelési igényű, fogyatékkal élő gyermekek, szüleik és a velük foglalkozó szakemberek támogatásával foglalkozik. Elsődleges célja az autizmussal élő, tanulásban akadályozott és beszédfogyatékos gyermekek szabadidős-, sport-, és kulturális tevékenységének a támogatása.


Sportos híreink

 

A tavaszi, tantermen kívüli digitális oktatás 9-11. hetében osztályok közötti mozgás challenge verseny zajlott iskolánk felső tagozatán.  A kihívásba családtagok, pedagógus társaim és még az ő családtagjaik is szép számmal bekapcsolódtak. Összességében 13 tanuló, 24 családtagja a tanulóknak, 10 pedagógus és 21 pedagógus családtag vett részt a challengeben, azaz összesen 68 fő. A legaktívabb osztály díját a 6. osztályosok nyerték, második helyezett a 7. osztály lett. A „Süss fel Nap” Alapítvány jóvoltából a virtuális elismerésen kívül szeptemberben 10.000 Ft-os illetve 5.000 Ft-os sportszervásárlási utalvánnyal is jutalmaztuk az aktív osztályokat! Köszönjük az alapítvány bőkezű támogatását!

A Radó Tibor Általános Iskola és EGYMI tanulásban akadályozott felső tagozata és a logopédiai tagozat alsós osztályai vettek részt idén a Magyar Diáksport Napja kihívásban. A 2020/21. tanévben témanapként jelent meg az egészségtudatos magatartás és az iskolai mozgástevékenység népszerűsítése érdekében.

A felső tagozaton osztályonként szerveztük meg a 2020 méter lefutását, amire két hétig készültek a gyerekek. Ezen kívül sokféle mozgásaktivitás lehetősége várta a gyerekeket a szabadban. A logopédiai osztályosok közös kültéri tornával kapcsolódtak be a témanapba. 

Győr Megyei Jogú Város pályázati támogatása segítségével iskolánk alapítványa, a „Süss fel Nap” Alapítvány kültéri pongpongasztalt vásárolt tanulóink számára. A sporteszköz beszerzésével ismét bővült eszközparkunk, mely az egészségtudatosság jegyében segíti tanulóinkat a szabadidő aktív eltöltésében.

Összefogás a Radó iskoláért – Huszonnégy cég mozdult a jó ügyért

Korszerű udvar, térkőburkolat és megújult kosárlabda pálya várja szeptemberben a gyermekeket

Példás összefogás eredményeként győri és Győr környéki cégek fogtak össze a Radó Tibor Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény udvarának felújítása érdekében, így szeptemberben egy korszerű, megújult környezet várja a gyermekeket. A csapatmunka fővédnöke Dr. Dézsi Csaba András, polgármester.

A Leier Hungária Kft. eredetileg kétszáz négyzetméter térkövet adományozott volna az iskolának, azonban a terepszemle során kiderült, hogy az udvar ennél jóval nagyobb, valamint egy kosárlabda pálya van középen, így átértékelték a helyzetet. Ennek megfelelően, több mint kétszeresére emelkedett a térkő adományuk, és hamar világossá vált számukra, hogy összefogással az egész udvar felújítható. Elkezdtek tehát támogatókat keresni, a kezdeményezéshez elsők között csatlakozott az Arvia Kft. és a Mozaik-Classic Kft.

„A tervünk már a kezdetekkor sokkal monumentálisabb formát öltött, mint képzeltük. Hisszük, hogy a felújítás, a régiből „újat” teremtés olyan értéket képvisel, ami sosem megy ki a divatból” – mondta Komlós Andor, az ötletgazda Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Horváth Sándor, az Arvia Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, „Lehetőségeink szerint folyamatosan támogatunk alapítványokat és egyedi kezdeményezéseket, mert adni, egy jó csapattal egy közös célért együtt gondolkozni és dolgozni jó, de a ragyogó szemeket látni a legjobb.”

„Azonnal csatlakoztunk a jó szándékú kezdeményezéshez.  A hosszú évek alatt kialakult jó munkakapcsolatoknak köszönhetően sok ismerős vállalkozást, barátokat sikerült bevonni ebbe a munkába, amivel az iskola udvara megújulhatott.” – mondta Kopcsa Péter, a Mozaik-Classic Kft. ügyvezetője.

Ezt követően sorra csatlakoztak győri és Győr környéki vállalkozók a felújításhoz, így a nyár folyamán a partnerség jegyében közösen dolgoznak az udvar újjáépítésén. A kosárlabda pálya a legkorszerűbb speciális gumiőrleménnyel lesz burkolva, körülötte pedig az igényeknek megfelelő térkő fogja várni szeptemberben a gyerekeket. Új palánkokat, illetve egy adomány padot is kap az udvar, de a bejárat előtti járdát is felújítják, és sikerült orvosolni az elavult csatornahálózat problémáját is.

A felújításon jelenleg huszonnégy cég körülbelül százhúsz munkatársa dolgozik, az összköltség pedig tizenkilenc millió Forintra rúg. Mindenki a lehetőségeihez mérten segíti a munkálatokat, ki pénzzel, ki munkaerővel, és van, aki az alapanyagot biztosítja.

Peterka Kinga, az iskola intézményegység-vezetője úgy fogalmazott „Megható és egyben megtisztelő érzés, hogy ilyen mértékű összefogás alakult ki céljaink megvalósítása érdekében. Iskolánk számára ez egy hosszútávú, értékteremtő beruházás, mellyel ez a terület új funkciót is nyer. A megújult udvar testnevelés tanórák és mozgásfejlesztő foglalkozások, valamint intézményi szintű ünnepségek, rendezvények megtartásához biztosít méltó helyszínt. Az intézményünkbe járó százötven gyermek nevében hálás köszönetünket fejezzük valamennyi, a megvalósításba bekapcsolódó jószándékú támogató felé.”

(Megjelent a Kisalföld c. napilap 2020. július 31-i számában)„A” menü
Előétel:
Pisztáciás mozaikos sertéspástétom friss bébisalátákkal, citrusos narancsos öntettel, briós pirítóssal

Főétel:
Baconos göngyölt csirkemell aszaltparadicsommal töltve, Tűzdelt vaddisznósült vörösboros barnamártással, Jázminrizs, Rozmaringos parázsburgonya

Desszert:
Somlóikocka meggy díszítéssel, tejszínhabbal
„B” menü (vegetáriánus)

Előétel:
Friss bébisaláták füstölt Parenyica sajttal citrusos-narancsos öntettel, briós pirítóssal


Főétel:
Sajtkrémmel töltött gombafejek, Roston sült fűszeres cukkini falatok zöldborsópürével, Jázminrizs, Rozmaringos parázsburgonya


Desszert:
Somlóikocka meggy díszítéssel, tejszínhabbal

Jól csak a szívével lát az ember, ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan. Örülünk, hogy ismét segíthettünk egy tanulónknak!"

Mert fontos, hogy a szem is láthassa olykor azt, ami lényeges.

 

Kérünk minden kedves szülőt, ismerőst, barátot, hogy vásárlásával járuljon hozzá e nemes kezdeményezés sikeréhez! Köszönettel a Radó Iskola sajátos nevelési igényű gyermekei nevében!


A karácsonyi angyalkák már munkába álltak, a Horváth-Kert Étterem környékén szorgoskodnak. A karácsonyi menün törik a fejüket, amivel 40 kisgyermeknek okoznak örömöt december 16. délutánján.  

Tanulóink nevében hálásan köszönjük a vacsorameghívást.

Vissza a lap tetejéreŐszi virágdíszben az iskolánk! Szorgos kezek ültették, gondozzák. Köszönjük a szülőknek a hozzájárulást iskolaudvarunk szépítéséhez! (2019 október)

  

Mikulás 2018

Idén is meglátogatta a Radó iskola kis tanulóit a Mikulás, akinek puttonyát a "Süss fel Nap" Alapítvány is segített megtölteni.

Vissza a lap tetejére

 

Nyári táborok 2018

 

Nyári táborok Tüzesen süt le a nyári nap sugára,
az ég tetejéről az ország 5 pontjára. 
Érdemes volt sütnie oly nagyon,
a Radós kisdiáknak boldogsága vagyon.

Számok tükrében a táborok ára,
nem vesztek az adó 1%-ok kárba.
Bejártuk keresztül- kasul szép hazánkat,
büszkén mutatjuk, hová vitt lábunk.

Ezúton köszönjük a sok szép adományt,
hálánk jeléül millió mosoly jár.

Kedves Nénik és Bácsik!

A napelemek, hogy jövőre is töltődjenek,
kérlek az adó 1% erre a számra menjen.
Bankszámlaszám: 10403356-33514581
Adószám: 18527328-1-08

Alapítványunk ezen a nyáron 650.000 Ft értékben támogatta a gyermekek táboroztatását. A programok keretében több mint kilencven gyermek töltött csodás napokat Tatán, Győrújbaráton, Zánkán, Börzsönyben és Bakonyban.

Vissza a lap tetejére

 

Fussunk!

Vissza a lap tetejére

 

Ajándék

A negyed évszázados "Süss fel Nap!" Alapítványt Vajda Péter, a Pedró Pékségek tulajdonosa, ügyvezetője köszöntötte ezzel az ajándékkal. A fiatal, sikeres üzletember saját kézzel készítette el tésztából alapítványunk logóját és az emlékplakettet. Köszönjük!

Vissza a lap tetejére

 

Iskolánkban már két igazi angyal is van ...

A Győri Kossuth Lajos Általános Iskola felhívást tett közzé 2017. októberben az alábbiak szerint:

Angyalok szárnyak nélkül

A "Győr-Újvárosi Gyerekekért" Alapítvány felhívást tesz közzé valamennyi Győr városában tevékenykedő intézménynek, szervezetnek, hogy közösségéből válassza ki azt a személyt, aki a legtöbbet tesz önkéntes munkájával, a hátrányos helyzetű gyerekekért, emberekért! Szeretnénk szárnyakat adni ezeknek a földi angyaloknak, munkájukat, nevüket, arcukat megismertetni másokkal is, így köszönve meg eddigi fáradságos munkájukat, új erőt adva a továbbiakhoz.

Intézményünkben sok-sok angyal serénykedik nap, mint nap. Nehéz választani, nem is lehet… Ennek ellenére a tantestületre bíztuk, hogy válasszanak maguk közül, akinek a nevét elküldhetjük a felhívásra.
Egyaránt 11 szavazatot kapott Peterka Kinga gyógypedagógus és Szemenkár Mátyás gyógypedagógiai asszisztens kollégánk. A pályázatot kiíró szervezet elfogadta, hogy mindkettőjüket „angyallá varázsoljuk” önkéntes munkájuk alapján.
2017. december 17-én a Kossuth Lajos Általános Iskola belső udvarán bensőséges keretek között, a tanulók és pedagógusok közös karácsonyi műsorán avatták őket angyallá illetve köszöntötték őket.
Gratulálunk mindkettőjüknek! Bízunk abban, hogy még sokáig tudják önzetlen, odaadó munkájukkal „segíteni sérült gyermekeink ügyét”. Peterka Kinga a „Süss fel Nap!” Alapítvány működtetésével teremti meg tanulóink támogatását, Szemenkár Mátyás pedig a zeneoktatással életre szóló élményhez juttatja diákjainkat.

Vissza a lap tetejére

 

Vaskakas Pártolói bérletek átadása

2017. december 10.

A következő évadban is 40 gyermek vehet részt ingyenesen a Vaskakas Művészeti Központ előadásain a negylelkű felajánlóknak köszönhetően. 

Vissza a lap tetejére

 

Mikulás a Radóban

Alapítványunk idén is segítette megtölteni édességgel a Mikulás puttonyát több, mint 40.000 Ft értékben.  

     

Vissza a lap tetejére

 

IV. Jótékonysági CorrCore Gála a "Süss fel Nap" Alapítvány támogatására

Köszönjük Yakuza Fitness!  

     

Vissza a lap tetejére

 

Radó napi Kutya show
a Süss fel nap Alapítvány támogatásával

2017. 10. 20.

Köszönjük az alapítvány támogatását, mellyel biztosította a felső tagozat s a programunkhoz csatlakozó autista osztályok számára, hogy részt vehettünk egy igazán érdekes, a gyerekek figyelmét lekötő programon!
Néhány gyermek véleményét szeretném továbbítani:
„Nagyon tetszett nekünk a pénteki kutyás bemutató, mert okosak voltak a kutyák, szót fogadtak a gazdáiknak, meg lehetett őket simogatni, teljesítették a feladatot. Az is tetszett, hogy viccesek voltak!”- írták a 8/a-s gyerekek.
„Szépek voltak a kutyák. Az ugrálós jelenet tetszett legjobban. Aranyos volt, amikor a szájában vitte a labdát. Szeretnénk többször is ilyet látni! Fantasztikus volt, amikor kiválasztotta a cipőt. Jó volt, hogy megsimogathattuk őket.”- fogalmazták meg élményeiket a 7. osztályosok.

Úgy érzem a gyerekeket érzelmileg is megérintették ezek az okos kutyusok.
Köszönjük az alapítvány támogatását!

Illés-Horváth Csilla

Vissza a lap tetejére

 

Konkrétumok a „Konkrét” című műsorban

Megalakulásának 25. évfordulójára készül az alapítványunk

  

Peterka Kinga, kuratóriumi elnök a Győr+  tévé Konkrét című műsorában tájékoztatta az érdeklődőket az alapítvány megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett rendezvénysorozatról. Részletekről hamarosan itt is informáljuk Önöket.

Vissza a lap tetejére

 

 

A „Pál utcai fiúk” színházi előadása

2017. március 3-án a Süss fel Nap Alapítvány támogatásával, hozzájárulásával a felső tagozat diákjai színházi előadáson vehettek részt a győri Nemzeti Színház Kisfaludy-termében megrendezett „A Pál utcai fiúk” című előadáson. Az előadás előtt a diákokkal a tavaszi napsütésben rövid sétát tettünk a városban, a Dunakapu téren rövid pihenővel, nézelődéssel.
Az előadás hűen visszaadta a könyvben olvasottakat; a diákok az előadás végén elismerően nyilatkoztak az előadásról, a szereplőkről, a kis Nemecsek játékáról. A 7. osztályokban idei tananyag volt a regény feldolgozása, így ezzel a színházlátogatással is tovább tudtuk mélyíteni a regényről elsajátítottakat.
Ezúton köszönjük az alapítvány támogatását!

  

Vissza a lap tetejére

 

Színházlátogatás a Vaskakas Művészeti Központban a „Süss fel Nap!” Alapítvány támogatásával


2016. október 28. péntek

A növények nem beszélnek - igaz? Hát persze, hogy nem!- válaszolja erre Alfonza, a vakondlány.
Szerintem igenis beszélnek!- mondja Bernát, a medve.
Micsoda kérdés! – kacag Felícia, a mókuslány.
Zénó, a légy szerint a növények igenis beszélnek, jeleznek nekünk, csak meg kell ismernünk a jelzéseiket, igényeiket, védeni-óvni kell a környezetünket.
Így a fák zöld lombbal, bőséges terméssel és sok oxigénnel hálálják meg törődésünket.


Témák, melyeket az előadás érintett:

Az előadás létrejöttét a Reflex Környezetvédő Egyesület támogatta.
A programon az alsó tagozat valamennyi tanulója részt vett.

  

Peterka Kinga
munkaközösség-vezető

Vissza a lap tetejére

 

Állatkerti látogatás Budapesten

Az ÉFOÉSZ Értelmileg Sérültek és Segítőik Győr-Moson –Sopron Megyei Egyesülete szeptember 19-én kirándulást szervezett Budapestre, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe a sérültséggel élő gyermekek és kísérőik számára. Intézményünk alsó tagozatos tanulói, és az autista csoport is részt vehetett ezen a jeles, és gyermekek számára nagyon kedvelt eseményen. A „Süss fel Nap” alapítvány 76.300 Ft-tal járult hozzá az utazást megkönnyítő külön autóbusz költségéhez. A programra 38tanulónk és 19kísérő pedagógusunk látogathatott el az állatkertbe. Mivel a külön autóbuszunkon csak 50 férőhely volt, így a foglalkoztató csoport az É.S.S.E. autóbuszával utazott.

Az osztályok a következőképpen emlékeztek vissza a kirándulás élményeire:

1.H: „Az 1. H osztály tanulói különösen izgatottan várták a kirándulást, hiszen ők még nem jártak a fővárosi állatkertben. Az osztályunk naptárjában jó előre megjelöltük a kirándulás napját, interneten képeket nézegettünk az állatkertről, hogy vajon hová is fogunk menni, mit fogunk látni? Az autóbuszos utazás is izgalmas volt számunkra és örülünk, hogy megállás nélkül meg tudtuk tenni a Győr-Budapest utat. A Lepke-házban elvarázsoltak bennünket a színes pillangók, izgatottan kerestük az elefántokat is. Legjobban azonban a Fóka show nyűgözött le bennünket.”

 

3.A: „Nagyon vártuk a kirándulást. Reméltük, hogy az idén is látunk majd sok érdekes állatot. A gyerekek kíváncsian szemlélték a különleges tengeri állatokat, főleg a nyitott tetejű akvárium lakói keltették fel érdeklődésüket. Sokat barangoltunk az egzotikus állatok és növények között. A nap végét pedig közös játékkal zártuk az állatkert játszóterén. Bízunk benne, hogy jövőre is visszatérhetünk és még több szép emlékkel gazdagodhatunk majd.”

 

4.A: „Már a korábbi tanévekben is volt lehetőségünk eljutni a fővárosi állatkertbe, így tudtuk, hogy milyen hatalmas és érdekes helyre fogunk ellátogatni. A gyerekek nagyon várták már a kirándulást, hogy viszont láthassák kedvenc állataikat.  Szerencsére nagyon kedvező volt az időjárás, így minden tanuló választottját meg tudtuk tekinteni. Egyre több állatot ismertünk már fel, és az idén is sikerült új egzotikus élőlényekkel találkoznunk. Ráadásul az állatkertben nemcsak az állatokkal lehetett ismerkedni, hanem az állatkert számtalan pontján választható foglalkozások várták a gyerekeket. Ki lehetett próbálni az óriás buborékfújót, különleges kagylókat és cápafogakat kézbe venni.
Mikor hazafelé elromlott az autóbuszunk a gyerekek örömmel táboroztak le a parkban, hátha maradhatunk még egy napot.”

Fejlesztő foglalkoztató osztály: „A fejlesztő foglalkoztató osztály az ÉSSE külön buszával utazott Budapestre. Osztályunkhoz csatlakozott egy 2.A osztályos kisfiú is jó tanulmányi eredményeként jutalomból. Az utazásunkat, szponzorok támogatták. Kaptunk tőlük kólát és péksüteményt, valamint az Állatkertben fagyit is. Kis csoportunk felfedezésre indult. Sok-sok érdekes állattal találkoztunk. Sikerült részt venni a Varázshegyben tartandó „Állatok akcióban” című előadáson. Itt a fejünk felett repültek a madarak: a bagoly, a héja, a kormorán. Megfigyeltük a vadászgörényt vadászás közben. Meg is simogathattuk. Nagyon tetszett a gyerekeknek. Sikerült megmásznunk is a Varázshegyet. Innen csodálatos kilátásban gyönyörködtünk. Voltunk az állatsimogatóban is. Az idő kegyes volt hozzánk, kellemes kirándulóidőt fogtunk ki. Fáradtan, de rengeteg szép élménnyel tértünk haza.”

Vissza a lap tetejére

 

A „Süss fel Nap!” Alapítvány által támogatott rendezvények,
az érzékenyítés jegyében

A rendezvényeken, előadásokon neves szakemberek által kaphatnak válaszokat megannyi kérdésre pedagógusok, szülők egyaránt, melyet az élet vet fel: - droghasználat, internet-függőség, családon belüli erőszak.

2015. őszi nevelési értekezlet

dr. Tari Annamária klinikai pszichológus, pszichoterapeuta előadásában hívta fel a figyelmet, hogy a felnőtteknek, pedagógusoknak milyen feladatuk is van ebben a folyamatban: tudatosan kellene vigyázniuk a Z generációra, megmutatni és átadni a legfontosabb értékeket. Tari Annamária gyakorló pszichológusként összefűzi az okokat és a magyarázatokat, hogy feltáruljon, milyen érzelmek mozgatják a mai világot és benne a kamaszokat. Értelmezésében a társadalom-lélektani és klinikai tapasztalatok segítenek abban, hogy megértsük az online személyiség szerepét, a társas agresszió mértékét, a kognitív folyamatok változásait, valamint a családi-iskolai érzelmi folyamatokat.

2016.tavasza  Integrációs konferencia- Nézőművészeti Kft. és a Manna Egyesület közös produkciója

Gyáva c. előadás Egy fiatal fiú mesél a gondolatairól, érzéseiről, a családjával lévő ellentmondásos kapcsolatáról, és arról, hogyan kezdett drogozni, s milyen kínlódások árán sikerült leszoknia. És egy apa, aki mindezt végignézi, hallgatja és éli. Zavarba ejtően személyes párbeszédek és belső monológok, humoros és keserű helyzetek az élet rendhagyó sorsfordulatai közé ékelve. Hol csúszhatnak el a szándékok? Miért választjuk a „könnyebb” utat, ha úgy érezzük, az életünk zsákutcába ért?

Az előadás szövegkönyve a kábítószer függőségükről valló emberek személyes dokumentumai, valamint az alkotók írásai alapján készült. Az előadás elnyerte a 2011-es évi, VI. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle fődíját a 2012-es ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé legjobb ifjúsági előadásnak járó Üveghegy-díját.

2016. október 15. nevelési értekezlet- Nézőművészeti Kft. és a Manna Egyesület közös produkciója

Soha, senkinek c. előadás egy nagyon komoly drámai anyagot dolgoz fel. Egy kortárs német regény Beate Teresa Hanika: Soha senkinek című művéből inspirálódva egy dokumentalista hitelességű előadást hoztak létre.
Egy fiatal lány mesél a gondolatairól, érzéseiről, a családjával lévő ellentmondásos kapcsolatáról. Arról, hogyan kezdte megismerni a szerelmet és a férfi­nő kapcsolat intimitásra épülő aspektusait. Majd szép lassan felszínre tör az eltitkolt múlt is. S megjelenik a nagyapa, aki nem más, mint a kislány múltjában lévő sötét alak. A férfi zaklatásának kitett lány a családjára nem számíthat, egyedül kell feldolgoznia azt, ami történik vele. Miként lehet túllépni egy ilyen erős gyermekkori traumán? Miért fontosabb a látszat megőrzése, mint egy gyermek őszintén fájdalmas segélykiáltása? Hogyan válhat egészséges felnőtté, egy gyermekként mély traumát átélt kislány?

A közönség számára az előadásban játszó színésznők közvetlensége és az előadás személyes hangvétele egy, a megszokottnál jóval nyitottabb és őszintébb párbeszédet generálhat a családon belüli erőszak tabusított témájáról.

Vissza a lap tetejére

 

Sajátos nevelési igényű gyermekek bevonása az iskolakert projektbe

„Minden gyermekben megvan a cselekvési vágy és a világmindenség megismerésének igénye, csak annak kibontakoztatását kell elősegíteni.”

A Radó Tibor Általános Iskola és EGYMI tankerti programban a tanulásban akadályozott felső tagozatos tanulók vesznek részt. A gyermekekkel együtt késztetést érzünk arra, hogy iskolánk virágoskertje szép, mutatós és igényes legyen. Ezért indult el 2014-ben a program, az akkori 8. osztályos tanulók segítségével.
 
A projektben való részvétel nagyon fontos a gyermekek számára, hiszen sokan nem büszkélkedhetnek tanulmányi átlagukkal. A kertészet azonban lehetőséget nyújt azoknak a tanulóknak is, akik kevésbé sikeresek, viszont ezeket a fizikai munkákat örömmel és lelkesedéssel végzik. Ezeket a munkálatokat nem lehet egyből a gyakorlatban alkalmazni, hiszen a tanulókat fel kell készíteni a foglalkozásokra. Elsőként az elméleti háttérrel ismerkednek meg a gyerekek, melyek a következők: tankerti eszközök használata, balesetvédelmi oktatás, növények, virágok gondozásának, ismertetése és bemutatása.

Ezeket az elméleti anyagokat mindig tervezve, rehabilitációs órákon valósítjuk meg, hiszen ezeken az alkalmakon vannak együtt a gyermekek. Az elméleti oktatás után a gyakorlati felkészítés következik.
 
A tanulásban akadályozott tanulók tevékenységbe való bevonása összetett feladat, mely nagyfokú empátiát, kommunikációs készséget és tervezést igényel, mind a tanulók, mind pedig a gyógypedagógus részéről. Ezen projektek elősegíti a gyermekek munkára való nevelését, fejlődik feladattudatok, feladattartásuk, kommunikációjuk, szociális készségük.

Támogatóink nélkül azonban nem valósulna meg a kitűzött cél. Köszönetünket szeretnénk kifejezni minden támogatónknak: a „SÜSS FEL NAP” Alapítványnak, amiért eddig 60.000 Ft-tal segítette munkánkat! A felajánlott összegből virágokat, virágföldet, szegélyeket sikerült vásárolnunk. A Praktikernek, amiért kedvezményes áron adta számunkra a szükséges alapanyagokat, és a Farmer Center Gazdaboltnak, amiért ásóval, kapával és gereblyével segítette munkákat!

Fontosnak tartjuk, hogy a megkezdett munka hagyománnyá váljon, ezért a következő években is szeretnénk iskolánk kertjeit szépíteni, ezért minden támogatást szívesen fogadunk!

Matus Gyöngyi
Gyógypedagógus

     

     

     

     

Vissza a lap tetejére

 

Színházban jártunk

     

Vissza a lap tetejére

 

 

Jószolgálati Nagykövetünk

Kiss Tünde vagyok a Győri Nemzeti Színház színésznője és a Süss Fel Nap Alapítvány Jószolgálati Nagykövete.
Elsősorban szeretném megköszönni, hogy ezzel a címmel kitüntetett az Alapítvány, igyekszem meghálálni a belém vetett bizalmat!
Egy személyes történettel kezdeném: engedjék meg, hogy elmeséljem, hogyan kerültem kapcsolatba a Radó Tibor Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézménnyel, illetve magával az alapítvánnyal.
Idén diplomás gyógypedagógussá, logopédussá váltam, s ebben igen nagy segítségemre volt mind az iskola, mind az ott tanító gyógypedagógusok, mind pedig az ott tanuló a 197 sajátos nevelési igényű gyermek. Az utolsó gyakorlatomat és a záró tanításomat tölthettem velük együtt, mely egy bő hónap időtartama alatt zajlott le. A saját bőrömön tapasztaltam az intézményben dolgozó kiváló gyógypedagógusok magas színvonalú oktatását, a szívvel- lélekkel, hivatásszeretetükkel átitatott nevelését, és a türelmes odafordulásukat a tanulásban, beszédükben, értelmükben akadályozott gyerekek felé. Túlzás nélkül állíthatom, hogy csodás pedagógusokat ismerhettem meg, akik mindenben megérdemlik a támogatást, mert egy közös cél lebeg előttük: a gyerekek jövője. Ezért mindent bevetnek, s a visszajelzés sem marad el: nagy ölelések, együtt sírások, kacagások. Szívem szerint egy hónapra mindenkit beutalnék egy ilyen „utazásra”, melyen én jártam, mert vendégként is megtapasztalhattam, hogy milyen fontos munkát végeznek Ők.
Szeretném megköszönni, hogy Önök is részesei szeretnének lenni egy több mint 22 éve működő segítő közösségnek, ahol számos halmozottan sérült, állami gondoskodásban vagy szülői háttér nélküli gyermeknek tudnak segítséget adni, ahol a logopédiai osztályaiban ép értelmű, de beszédükben sérült tanulók, továbbá több autista csoport is rászorul az Önök támogatására.
Kérem, hogy kísérjék figyelemmel az alapítvány törekvéseit! (www.radoiskola.hu/alapitvany)

Vissza a lap tetejére

 

 

Májusi aranyeső, mely júniusban sem ér véget...

Iskolánk mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy tanulóit megismertesse a hangszeres játék, az éneklés, a színjátszás nyújtotta élménnyel. A szabadidős foglalkozásokat évről-évre úgy szervezzük meg, hogy ezek a művészeti tevékenységek is jelen legyenek az iskola nyújtotta programlehetőségek között. Az itt elsajátított zeneművek, jelenetek, versek az iskolai ünnepi műsorok részét képezik, tanulóink számára ezek a lehetőségek jelentik azokat a mérföldköveket, melyben képességeiket megmutathatják az iskola falain kívül. A közönség előtt való bemutatkozás igazi kihívás tanulóink számára. A siker, a közös munka eredményeként megszülető produkció tanulóink személyiségfejlődésére is pozitív hatást gyakorol.
Minden évben megszervezzük az iskolai Kulturális Bemutatót, melyen a művészeti csoportok bemutatkozhatnak egy-egy produkcióval. Az itt szereplő, legjobb produkciók továbbjutnak a Sopronban rendezésre kerülő Megyei Kulturális Bemutatóra, valamint az Országos „Ki mit tud?”  területi döntőjére.
Május 4.-én Tatabányára utaztunk, ahol az a Országos „Ki mit tud?”  területi döntőjén mind a négy kategóriában iskolánk tanulói elhozták az első helyezést!
A következő héten, május 12.-én ismét útra kerekedtünk és meg sem álltunk Sopronig. A Megyei Kulturális Bemutatóról is csupa első és második helyezéssel tértünk haza. Épp csak pihentünk is egy kicsit, majd csomagolni kezdtünk, hogy részt vegyünk az Országos „Ki mit Tud?” versenyen, Kiskőrösön, június 5.-én. Innét egy első és második helyezéssel, valamint két különdíjjal, ill. a neves szakemberekből álló zsűri elismerő szavaival tértünk haza.

A tatabányai és a kiskőrösi megmérettetésekre való utazás költségeit (60.000 Ft+140.000 Ft), valamint a népviseletek varratásának a költségeit (120.000 Ft) a „Süss fel Nap!”  Alapítvány vállalta.

Lássuk az eredményeket:

Hangszer kategóriában:
A Radófónia, avagy a furulyaszakkörösök a Time toSayGoodbye-al álltak színpadra.
Felkészítő tanár: Szemenkár Mátyás

         „Ki mit tud?” területi döntője, Tatabánya I. hely
         Megyei Kulturális Bemutató, Sopron I. hely
         Országos „Ki mit Tud?” verseny, Kiskőrös Különdíj

Népi gyerekjáték, színjátszás kategóriában:
Réce, ruca, vadliba - népi gyerekjáték
Előadják: 3.a osztály
Felkészítő: Peterka Kinga, Varga Erika, Forrás Anita, Herczku Lilla

         „Ki mit tud?” területi döntője, Tatabánya I. hely
         Megyei Kulturális Bemutató, Sopron I. hely
         Országos „Ki mit Tud?” versenyen, Kiskőrös II. hely

Szóló ének kategóriában:
Népdalcsokor
Előadja: Bakacs Dzsenifer 3.a.
Felkészítő: Peterka Kinga

         „Ki mit tud?” területi döntője, Tatabánya I. hely
         Megyei Kulturális Bemutató, Sopron II. hely
         Országos „Ki mit Tud?” versenyen, Kiskőrös  I. hely

Versmondás kategóriában:
Walesi bárdok
Előadja: Endresz Márton 8.a.
Felkészítő: Taufer László

         „Ki mit tud?” területi döntője, Tatabánya I. hely
         Országos „Ki mit Tud?” versenyen, Kiskőrös Különdíj

A Színjátszó kategóriában:
A pötty nélküli katica
Előadják: 1.o.
Felkészítő tanár: Makkosné Nagy Kinga

         Megyei Kulturális Bemutató, Sopron II. hely

     

     

 

A helyezéseken kívül rengeteg mást is kaptunk a versenyekre való felkészülés hosszú hónapjai alatt: a közös próbák örömét, színpadi magabiztosságot, sok szép emléket, barátságokat, kitartást, türelmet, jó hangulatú utazásokat.

Köszönjük mindenkinek, aki munkájával hozzájárult sikereinkhez!

                        Peterka Kinga                                                Trencséni Mónika
            munkaközösség-vezető                                             intézményegység-vezető

Vissza a lap tetejére

 

 

Köszönet

Az iskola autista tanulói 2014. szeptember 30-án városnéző „kisvonatos” kirándulást tettek. Nagy kaland volt ez a gyerekeknek. Izgatottan várakoztak az iskola udvarán. Többen ujjongani kezdtek, amikor meghallották a közeledő vonat hangját. Szerencsére az időjárás is kedves volt hozzánk. A kisütő napocska is melegítette szívünket. Az úton halk zene szólt és ismertetés hallhattunk a város történelméről.
Nagyon jól éreztük magunkat, sok új élménnyel, ismerettel gyarapodtunk.
Köszönjük az Alapítványnak, hogy támogatta az autizmus munkaközösség tanulóit és felejthetetlen emlékhez juttatta Őket.

Győr, 2014. október. 2.

Autizmus munkaközösség

Vissza a lap tetejére

 

 

Nagylelkű támogatás

A Rotary Club Győr Alapítvány pályázat keretében 150.000 Forinttal támogatja iskolánk alapítványát. A támogatás átadására ünnepélyes keretek között, július 19.-én került sora Győri Fröccsnapok rendezvényen. Az anyagi támogatást iskolánk logopédiai osztályos tanulóink javára fordítjuk, fejlesztő eszközöket vásárolunk belőle. Köszönjük a Rotary Club Győr Alapítvány nagylelkű támogatását!

Vissza a lap tetejére

 

 

20 évesek vagyunk!

A Süss fel Nap" Alapítvány fennállásának és működésének 20. évfordulójának alkalmából rangos elimerésben részesülhettünk. Győr Megyei Jogú Város Polgármestere "A GYŐRI VÁROSHÁZA EZÜST EMLÉKÉRMÉT" adományozta alapítványunknak. Az emlékérmét és a díszoklevelet Simon Róbert Balázs alpolgármester úr adta át a február 08.-án megtartott jótékonysági bálunkon Reiger Andrea igazgató asszonynak.
Köszönjük az erkölcsi elismerést, büszkék vagyunk rá!

Vissza a lap tetejére

 

 

Vissza a lap tetejére

 

 

Köszönőlevél

„Köszönettel tartozom a „Süss fel Nap” Alapítványnak, mivel kislányom, Horváth Kitti részére segítséget nyújtott. Kittinek szemüvegre volt szüksége és mivel sajnos nem voltunk olyan helyzetben, hogy önerőből ki tudtuk volna fizetni, ezért az alapítvány átvállalta ezen költséget. Nagyon hálásak vagyunk ezért!
Sok sikert kívánunk további munkájukhoz!”

Tisztelettel: Horváth Kitti szülei

Vissza a lap tetejére